Vuokratilat ja ympäristö: UKK

Pääseekö paikkaan julkisilla?

Bussilla lähes perille asti

Erityisen Maalaistalo Sipilästä tekee se, että 2 km:n päähän pääsevät edelleen myös ekologista lomapaikkaa etsivät, autottomat matkailijat. Linja-autolla voi matkustaa niin Pieksämäen rautatieaseman yhteydessä olevalta linja-autoasemalta kuin Jyväskylän Matkakeskuksestakin valitsemalla aikataulut Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki ja katsomalla pysäkin Venetmäki th, joka on myös pikavuoropysäkki. Matka Pieksämäeltä kestää noin 20 minuuttia ja Jyväskylästä noin 45 minuuttia.

Jos perille ei tahdo kävellä, voi myös tilata taksin Keski-Suomen aluetaksin palveluiden kautta niin soittamalla kuin yleisellä taksien kännykkäsovelluksella. Taksi voi olla tarpeen myös Helsingistä Onnibussilla matkustettaessa, sillä silloin lähin pysäkki on mainittu 10 km:n päässä sijaitseva Jari-Pekka.


Back to Index

Kenelle lomapaikka soveltuu?

Ruhtinaallisen tilava lapsiperheelle

Ihanteellisin lomapaikka on yhden tai kahden tai sukupolvet ylittävien perheiden lomalle. Siellä on runsaasti tilaa leikeille ja puuhille sekä sisällä että ulkona. Jo tupa/olohuone on suuren kaksion kokoinen, mitä usein pienemmissä asunnoissa asuvat perheet taatusti arvostavat. Makuuhuoneita on alakerrassa kaksi ja kesäisin vielä kaksi lisää yläkerrassa. Sen lisäksi yksi pieni perhe mahtuu nukkumaan tuvassa, mistä ovet saa kiinni niin kuin kaikista makuuhuoneistakin.

Omaa rauhaa ja helppoa matkantekoa

Lapsista lähtee aina ääntä, mutta Sipilässä varsinaisia naapureita ei ole. Vain kesäisin kesämökkiläisiä saattaa olla 150 metrin ja 300 metrin etäisyydellä. Piha on suuri ja samoin tila pinta-alaltaan eli tilaa tehdä retkiä lähimetsiin, pelloille ja rantaan on omasta takaa vuokralaisten käytössä.

Lasten tarpeet on otettu huomioon hyvin: lomailijaperheen ei välttämättä tarvitse tuoda mitään varusteita mukanaan lastensa hoitamiseksi tai viihtymiseksi. Talossa on häkkisänky, matkasänky, syöttötuoli, pottia, ruokalappuja, sisä- ja ulkoleluja, pelejä, pelivälineitä, lasten pelastusliivejä, potkureita, pulkkia, lasten polkupyöriä sekä kesäisin ulkona keinu ja trampoliini. Varusteisiin kuuluvat tietysti myös pakastin, mikroaaltouuni, astianpesukone ja astiat helppoa ruokailun järjestämistä varten.

Sopii avustajan kanssa myös hankalammin liikkuvalle

Yhtä hyvin kuin pienemmät tai suuremmat perheet, voivat majoittua myös kaveriporukat: Heille tämä paikka on hyvin edullinen vaihtoehto. Sen sijaan liikuntaesteisille paikka vaatii hieman järjestelyjä, koska sisälle taloon johtaa viisi porrasaskelmaa, ja huoneiden välillä on kynnyksiä. Myöskin wc- ja sisäsaunatiloihin pyörätuolilla pääsy voi olla hieman hankalaa. (Pesutilojen ja sisäsaunan ovet ovat n. 90 cm leveitä ja aukeavat n. 90 astetta.) Sen sijaan piha on kesäisin hyvin hoidettua ja tasaista nurmialuetta, joten siellä liikkuminen voi olla virkistävää vaihtelua kotielämälle.


Back to Index

Mitä loppusiivous tarkoittaa ja voiko sen ostaa palveluna?

Siivous palvelunakin sisältää paikkojen järjestelyn

Jätäthän paikan yhtä siistiin kuntoon kuin se oli vuokraushetkellä? Loppusiivous sisältää seuraavanlaista: matot tampataan, lattiat imuroidaan ja pyyhitään kostealla mopilla, pöydät ja tasot pyyhitään kostealla liinalla, astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, sauna, WC ja lavuaarit pestään ja isommat roskat (myös sänkyjen alta) viedään jätepisteeseen. Siivoukseen tarvittavat siivousvälineet ja -aineet löytyvät eteisen kulmakopista, pesuhuoneen allaskaapista ja keittiön alakaapista. On hyvä tehdä siivous vasta lähtöpäivänä.

Voit nauttia lomastasi täysillä loppuun saakka ilman lähtöpäivän loppusiivousta ostamalla palvelun etukäteen 200 euron hintaan. Jos tilaat loppusiivouksen, huomioithan, että seuraavista asioista tulisi kuitenkin huolehtia: astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, roskat viedään jätepisteeseen ja pullot/juomatölkit kerätään esim. muovipussiin. Huonekalut laitetaan alkuperäisille paikoilleen ja mikäli olet tilannut liinavaatteet, ne jätetään pinossa sängyn päälle.


Back to Index

Miten perun mökkivarauksen?

Peruuta virheellinen varauksesi heti tai omistajille

Verkkokauppaan tehty varaus ei ole heti sitova, vaan alustava. Siksi sen voi perua hetikin, jos huomaa tehneensä virheen tai haluaa muuttaa sitä. Verkkovarausta voi muuttaa noin 30 minuutin kuluessa (kauppa näyttää kuluneen ajan). Peruutusta ei voi tehdä verkkokaupassa, vaan se tehdään omistajille. Varausmaksun osuuden koko vuokrahinnasta eli 20 % saa takaisin, jos varauksen peruu viimeistään 2 viikkoa (14 vrk) ennen loman alkamispäivää.


Back to Index

Entä, jos lomallani sattuu jotain odottamatonta, mistä apua?

Huolehdi ennakolta paloturvallisuudesta

Yleinen hätänumero 112 on paras paikka odottamattomissa kriisitilanteissa. Tulipalon varalta huoneissa on palovaroittimet, keittiöstä löytyy palopeite lieden vierestä ja eteisestä käsisammutin. Muista kuitenkin huolehtia itse, ettet koskaan polta kynttilöitä tai lyhtyjä puisilla alustoilla yksinään, etkä jätä niitä valvomatta palamaan! Palovaroittimen varaparistoja löytyy myös laatikostoista.

Äkillisissä sairastapauksissa palvelee Pieksämäen kaupungin terveyskeskuspäivystys kello 8-21.30 kaupungin keskustassa.


Back to Index

Miten jätehuolto on järjestetty?

Helposti siistiksi

Lomapaikassa varsinaista kaatopaikkajätettä tulee käytännössä hyvin vähän, sillä paperi- ja pahviroskat voidaan käyttää sytykkeinä sekä polttaa esimerkiksi grillissä tai puusaunojen pesissä.

Muulle kuin eläinperäiselle biojätteelle on oma paikkansa aitan päädyssä. Muut jätteet viedään itsenäisesti kylällä kolmessa eri paikassa sijaitseviin, 600 litran jäteastioihin (VMJK): Heinälammentie 425, Häkkilän maatila / Heinälammentie 30 ja Puolukkaseläntien risteys / Venetmäentie 20.

Lähimmät lajitteluastiat pienmetallille, muoville, paperille ja lasille löytyvät huoltoasema Jari-Pekan piha-alueelta tai kylältä, Venetmäen seurojentalon pihalta.

Voit kuitenkin säilyttää sekajäteroskapussejasi ennen viemistä navetassa olevassa, sinisessä, kannellisessa astiassa.


Back to Index

Miksi mukaan ei saa ottaa lemmikkejä?

Syystä, että lomapaikkaa käyttävät varsinkin huoltokausina myös omistajat, joista osa on allergisia. Kuitenkin esimerkiksi isot, vanhemmat koirat ovat sallittuja lomapaikassa sellaisissa erityistapauksissa, jos tiedetään, ettei lemmikki nuku isäntänsä/emäntänsä kanssa sängyssä.

Periaatteessa sääntö on ei, sillä joskus lomailijalle voi olla lähtötilanteessaan mahdotonta poistaa karvaisten perheenjäsentensä ja ystäviensä puremajäljet ja tekstiileihin tarttuneet karvat.


Back to Index

Miksi vieraiden henkilömäärä on tärkeää ilmoittaa?

Henkilömäärä on tärkeä tietoa huollon kannalta

Vuokramökit on aina mitoitettu esittelyssä ilmoitetulle henkilömäärälle eikä vuokratussa mökissä ei saa majoittua useampi henkilö kuin mökissä on vuodepaikkoja.

Mökillä voi käydä päivävieraita, mutta esimerkiksi polttopuut, lämpimän veden riittävyys ja astiat on mitoitettu tietylle henkilömäärälle. Myös asuntovaunun käyttöön tarvitaan omistajan lupa, mutta mahdollisuus siihen on, koska sähköpistokkeita on myös ulkotiloissa.

Tilapäisistä, suuremmista yöpyjien määristä voidaan esimerkiksi juhlien yhteydessä sopia erikseen.


Back to Index

Mitä tarvikkeita pitäisi ottaa mukaan?

Perustarvikkeet helpottavat matkallelähtöä

Maalaistalo Sipilä poikkeaa tavanomaisista lomamökeistä siten, että sillä on erinomainen varustelutaso. Runsas astiasto soveltuu myös juhlakattauksiin ja suurille vierasmäärille ruokaa valmistettaessa.

Vieraille on lisäksi tarjolla muun muassa laudeliinat saunomista varten (suositellaan). Talosta löytyy perusmausteita, muutama rulla wc- ja talouspaperia alkuun, astianpesuaine (käsi- ja konetiski), roskapusseja sekä varalamppuja ja -paristoja.


Back to Index

Miten ja miksi saapumisesta ja lähtemisestä pitää ilmoittaa?

Kerrothan kaikesta heti, kun tiedät?

Lomapaikan huoltajien tarvitsee saada tiedot saapumis- ja lähtemisajoista huoltosyistä: he valmistelevat paikat ja varusteet vieraita varten joskus jopa yksilöllisesti sekä varmistavat kaikkien säätöjen ja lämmityksen asettamisesta oikein kohdalleen vieraiden lähdettyä.

Niin pian kuin näistä ajoista tiedetään, pyydetään ottamaan yhteyttä sivustolla mainituilla yhteydenottotavoilla.

Paikassa ei ole sähkölukkoja, joten vieraita on tavallisesti aina vastaanottamassa joku omistajista tai huoltoväestä. Samalla hän vielä lyhyesti kertoo paikoista ja käytännöistä sekä vastailee kysymyksiin.


Back to Index

Miten hyvin varusteltu paikka on?

Suuretkin juhlat helposti nykyajan mukavuuksilla

Talosta löytyvät suuri, lattiamallinen jääkaappi, ilmalämpöpumppu, taulu-tv, radio, CD-/mp3-soitin, astianpesukone, mikroaaltouuni, pakastin, kahvinkeitin, pyykinpesukone, grillikatos, sisäsauna sähköllä sekä puulämmitteiset pihasauna ja rantasauna. Lisäksi pihassa on maakellari, jossa voi oivallisesti säilyttää vaikkapa juomia lämpiminä kesäpäivinä.

Sähköllä ja puulla täydellinen huoltovarmuus

Lattialämmitys talossa on pesutiloissa, WC:ssä ja sisäsaunassa. Lämmitys hoidetaan puulla (makuuhuoneiden uunit, tuvan leivinuuni sekä haluttaessa keittiön puuliesi) sekä ilmalämpöpumpulla tuvasta käsin. Lisäksi joka huoneessa on sähkölämpöpattereita, jotka ovat myös liikuteltavia. Tarkempia lämmitysohjeita ja ilmalämpöpumpun käyttöohjeet löytyvät lomapaikan asiakaskansiosta.

WC on vesi-wc pesuhuoneessa, mutta myös perinteinen puu-cee on käytettävissä piharakennuksen, navetan, yhteydessä. Itse asiassa Maalaistalo Sipilässä mukava loma jatkuu myös sähkökatkosten aikana tämän mukavuuslaitoksen, mutta myös pihapiirin käsikäyttöisen vesipumpun, puulämmityksen ja kynttilöiden sekä taskulamppujen avulla 😊

Katso tarkempaa tietoa ja kuvia huoneista ja tiloista. Kesällä on mahdollisuus yöpyä myös 1800-luvun ulkoaitassa. Siellä ei ole eristystä. Toiveesta pitää ilmoittaa ennakolta.


Back to Index

Mitä tekemistä ja palveluita lähistöltä löytyy?

Tasokas ja edullinen koko perheen laskettelukeskus

Vapaa-ajan media Kivaa tekemistä listaa artikkelissaan muun muassa 8 km:n päässä olevan Häkärinteiden laskettelukeskuksen ja 14 km:n päässä sijaitsevan Lomakeskus Revontulen mukaviksi ja edullisiksi lapsiperheiden talviloman yllättäjiksi. Myös erilaisia ostospaikkoja ja mielenkiintoisia, viitoitettuja retkipaikkoja ja yllättävän vanhaa kulttuuria löytyy Hankasalmelta.

Urheilua ja viihdettä

Kesäisin Lomakeskus Revontulessa voi harrastaa myös vaikkapa golfia edullisella, täysmittaisella kentällä. Talvisin paikka houkuttelee keilailuun. Revontuli on talvikauden viikonloppuisin myös eläviä esiintyjiä tarjoava viihdepaikka ravintoloineen. Kesällä sopivan ajomatkan päässä sijaitsee useita hyviä tanssilavoja, joissa on myös elävää musiikkia, lähimpänä eläviä esiintyjiä joka kesälauantai järjestävävät Hangan lava ja Syvälahden lava. Tasokas ja kunnon katoksella varustettu kesäteatteri sijaitsee Jyväskylän suuntaan, Hankasalmen Venekoskella.

Lapsenmielisten puuhaa, kulttuuritapahtumia ja ostoksia

Pieksämäkikin on lapsiystävällinen paikka, sillä siellä on kesäisin monenlaisia tapahtumia ja työpajoja hyvin edullisesti järjestävä Nukkekoti – Sadun ja seikkailun talo. Kesäisin vanhan Kulttuuripappila Sylvin kesäteatteri esittää lastennäytelmiä – muuten lapsia palvelee idyllisessä miljöössä Lasten pappila / mummola.

Lasten suosikki on varmasti Pieksämäen keskustasta löytyvä runsas ja yksilöllinen lelu- ja askartelutarvikekauppa, Nallukka ! Hieman kauempana on kokonaisia lastenkulttuuritapahtumia: Varkauden kaupungissa järjestetään talvi-Vekara koulujen talvilomalla, kokonainen kesäkuun toinen viikko ja koulujen syyslomaviikkona lastenkulttuuritapahtuma Vekara-Varkaus.

Luontoon vaikka lastenvaunuilla

Uusi, opastettu retkeilyreittien verkosto, Vedenjakajan reitistö, on esiteltynä ja arvosteltuna myös Retkipaikka-sivustolla. Osa reiteistä on myös lastenvaunuilla saavutettavissa. Reitistöllä on hyvät palvelut ja huolto, niin että omia nuotiopuita ei tarvitse kantaa mukaansa!

Kansallispuistoista uusin, Etelä-Konnevesi, sijaitsee noin 40 km Kuopion suuntaan Rautalammin alueella (opastus valtatieltä 9). Myös siellä on esteettömiä paikkoja.

Luistelemaan, uimaan ja ruokailemaan

Muillekin liikkujille kuin retkeilijöille Pieksämäki on hyvä paikka. Erityisen hieno on talvella aivan keskustaan, Pieksäjärven rannan, uima- jää- ja sisäliikuntahallien tuntumaan jäädytettävä Hiekanpään puistoluistelurata.

Lähiseuduista varsinkin Pieksämäki yllättää laajalla ravintolatarjonnallaan. Kesällä lähinnä sijaitsee lounaspaikkana, lohenonginta- ja veneenvuokrauspaikkana ja uimarantana suosittu Paltasen kesäkahvila 10 km:n päässä upeassa, alueelle tyypillisessä järvi- ja harjumaisemassa.

Huvipuistoon ja ostoksille

Eksoottinen, pieni Nokkakiven huvipuistokin sijaitsee lähistöllä, Lievestuoreella valtatien 23 läheisyydessä 38 km Jyväskylän suuntaan.

Lasten- ja aikuistenvaatteiden kiireettömiä ostospaikkoja ja kirpputoreja löytyy kompaktisti keskustasta, ilmaisten parkkipaikkojen ääreltä niin Hankasalmelta, Pieksämäeltä kuin Varkaudestakin. Eikä Jyväskylään, Mikkeliin tai Kuopioonkaan ole liian pitkät matkat.

Kesäisin herää eloon myös aktiivinen Venetmäen kylä, jossa Sipilä sijaitsee. Venetmaki.fi -sivustolta ja kylän Facebookista selviävät yleensä lauantaina aamupäivisin seurojentalolla 2 km:n päässä pidettävät kahvilat ja runsaat kirpputoripöydät, joista tekee löytöjä jopa ilmaisaitasta! Samalla paikalla sijaitsee Maalaistalo Sipilän vanha riihirakennus.

Retkiä, ruokaa ja viihdettä lähikylillä

Kävelymatkan päässä toiseen suuntaan on Lapinlampi, jossa voi tornista tarkkailla lintujen elämää. Venetekemä-järven pohjoispäädyssä on on kylän yleinen, uimakopilla varustettu uimaranta, jonka hiekkaranta on pitkä ja matala. Matkaa rantaan tulee autolla 2,6 km ja veneellä soutaen suoraan 1,8 km. Soutaminen käy kuntoilusta, mutta kovan tuulen aikana emme suosittele soutamaan (pitkä, avoin järvenselkä)!

Tee ihmeessä lasten kanssa eksoottisia eväsretkiä veneellä tai suksilla. Hyviä kallioita ja muita rantautumispaikkoja on Joosepinsaaressa ja Isosaaren Maalaistalo Sipilän puoleisessa, kapeassa päädyssä.

Parin km:n päässä sijaitseva, elävä maatila, Häkkilä, järjestää eri vuodenaikoina, satunnaisesti etenkin antiikki- ja teatteritapahtumia sekä catering-palveluita.

 


Back to Index

Millainen lähiympäristö paikassa on?

Idyllistä luontoa ja järvenrantaa

Paikkaa ympäröivät edelleen viljelyksessä olevat pellot, metsät ja noin 4 km pitkä, melko kapea Venetekemä-järvi. Pikkulapsiperheiden iloksi voi sanoa, että matalarantainen, kovapohjainen järvenranta, laituri, nuotiopaikka ja rantasauna eivät sijaitse pihapiirissä, vaan sinne on matkaa noin 250 m. Rantaan näkee suoraan pihapiiristä navetan kulmalta.

Hyvin hoidettu ympäristö

Se, että pellot ovat viljelyksessä, tarkoittaa, että noin kahdesti kesässä niitä käydään lannoittamassa, ja joskus satunnaisesti muulloinkin koneet voivat olla työssään. Tämä ei kuitenkaan koskaan kestä muutamaa tuntia pidempään, eikä juuri aiheuta melua.

Pihan ja yksityisteiden auraus toimii talvisin vallan mainiosti, ja jo varhaisina aamuina väylät on hoidettu kuntoon. Sipilän maatilalla riittää rauhaa, ja syksyllä myös sen alueella metsästetään esimerkiksi hirviä ja metsäkanalintuja.

Nauti puutarhasta, innostu kalastuksesta

Pihassa on idyllinen, lähes satavuotias puutarha, jossa on vanhoja omenapuita, marjapensaita, perennoja ja nurmea. Myös kesäkukat elävöittävät ja kaunistavat aina paikkaa. Metsissä voi marjastaa ja sienestää, järvellä soudella omalla soutuveneellä ja kalastaa paikalta löytyvillä mato-ongilla. Kalastamista varten Maalaistalo Sipilällä on paikallislupa seuraaviin vesistöihin: Venetekemäjärvi ja Pyhäjärvi. Jos 18-64-vuotias kalastaja käyttää muuta kuin pilkkiä tai mato-onkea, hänen tarvitsee viehekalastusta varten hankkia valtion kalastusluvan (kalastonhoitomaksu).

Saunojan ja gourmetkokin paratiisi

Sipilä on saunojan paratiisi, sillä jopa kolme erilaista saunaa ovat vuokraajien käytössä. Paljun tuomisesta paikalle on sovittava erikseen sekä maksettava kuluneista polttopuista erillinen maksu.

Grillaus onnistuu pihassa olevassa katoksessa puulla tai omilla hiilillä ja rannan nuotiopaikalla. Talvella miellyttävintä on grillata ja samalla laittaa uuniruokia suuressa leivinuunissa, jonka yhteydessä on laaja grilliritilä. Tilan tontilla voi myös valmistaa vaikkapa rosvopaistia.


Back to Index

Missä paikka sijaitsee?

Lähellä Keski-Suomen kaupunkeja

Matkaa Helsingistä tulee 290 km, Jyväskylästä noin 60 km ja Pieksämäen keskustasta 30 km. Maalaistalo Sipilä sijaitsee Pieksämäen kunnassa, mutta kaupunkikeskustaa lähempänä sijaitsee Hankasalmen taajama 18 km:n päässä. Molemmista löytyy monenlaisia päivittäistavara- sekä erikoisliikkeitä, huoltoasemia ja ruokapaikkoja. Kaikki lähistön palvelut on kerätty Maalaistalo Sipilän Facebook-sivun tykkäyksiiin – tykkää, niin saat ne suoraan omalle aikajanallesi. Joitain palveluita arvosteluineen voit myös katsoa google-karttalinkkiä napsauttamalla kohdasta Lähellä.

Lähin ruokakauppa on lähempänä, 10 km:n päässä sijaitseva Jari-Pekan liikenneasema, jossa saa myös monensorttisia ravintolapalveluita 24 h. Tuulahduksena menneiltä ajoilta liikennöi lauantaina aamupäivisin Venetmäen aseman pysäkillä 2 km:n päässä hyvin varusteltu kauppa-auto.

Hyvien tie- ja julkisten liikenteen palveluiden lähellä

Lomapaikka on helposti saavutettavissa, sillä sinne tarvitsee ajaa vain 2 km hyvin hoidettua hiekkatietä ja vain 250 m yksityistietä, jota varten ei tarvita suurta auton maavaraa.

 

 


Back to Index

Pääseekö paikkaan julkisilla?

Bussilla lähes perille asti

Erityisen Maalaistalo Sipilästä tekee se, että 2 km:n päähän pääsevät edelleen myös ekologista lomapaikkaa etsivät, autottomat matkailijat. Linja-autolla voi matkustaa niin Pieksämäen rautatieaseman yhteydessä olevalta linja-autoasemalta kuin Jyväskylän Matkakeskuksestakin valitsemalla aikataulut Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki ja katsomalla pysäkin Venetmäki th, joka on myös pikavuoropysäkki. Matka Pieksämäeltä kestää noin 20 minuuttia ja Jyväskylästä noin 45 minuuttia.

Jos perille ei tahdo kävellä, voi myös tilata taksin Keski-Suomen aluetaksin palveluiden kautta niin soittamalla kuin yleisellä taksien kännykkäsovelluksella. Taksi voi olla tarpeen myös Helsingistä Onnibussilla matkustettaessa, sillä silloin lähin pysäkki on mainittu 10 km:n päässä sijaitseva Jari-Pekka.

Kenelle lomapaikka soveltuu?

Ruhtinaallisen tilava lapsiperheelle

Ihanteellisin lomapaikka on yhden tai kahden tai sukupolvet ylittävien perheiden lomalle. Siellä on runsaasti tilaa leikeille ja puuhille sekä sisällä että ulkona. Jo tupa/olohuone on suuren kaksion kokoinen, mitä usein pienemmissä asunnoissa asuvat perheet taatusti arvostavat. Makuuhuoneita on alakerrassa kaksi ja kesäisin vielä kaksi lisää yläkerrassa. Sen lisäksi yksi pieni perhe mahtuu nukkumaan tuvassa, mistä ovet saa kiinni niin kuin kaikista makuuhuoneistakin.

Omaa rauhaa ja helppoa matkantekoa

Lapsista lähtee aina ääntä, mutta Sipilässä varsinaisia naapureita ei ole. Vain kesäisin kesämökkiläisiä saattaa olla 150 metrin ja 300 metrin etäisyydellä. Piha on suuri ja samoin tila pinta-alaltaan eli tilaa tehdä retkiä lähimetsiin, pelloille ja rantaan on omasta takaa vuokralaisten käytössä.

Lasten tarpeet on otettu huomioon hyvin: lomailijaperheen ei välttämättä tarvitse tuoda mitään varusteita mukanaan lastensa hoitamiseksi tai viihtymiseksi. Talossa on häkkisänky, matkasänky, syöttötuoli, pottia, ruokalappuja, sisä- ja ulkoleluja, pelejä, pelivälineitä, lasten pelastusliivejä, potkureita, pulkkia, lasten polkupyöriä sekä kesäisin ulkona keinu ja trampoliini. Varusteisiin kuuluvat tietysti myös pakastin, mikroaaltouuni, astianpesukone ja astiat helppoa ruokailun järjestämistä varten.

Sopii avustajan kanssa myös hankalammin liikkuvalle

Yhtä hyvin kuin pienemmät tai suuremmat perheet, voivat majoittua myös kaveriporukat: Heille tämä paikka on hyvin edullinen vaihtoehto. Sen sijaan liikuntaesteisille paikka vaatii hieman järjestelyjä, koska sisälle taloon johtaa viisi porrasaskelmaa, ja huoneiden välillä on kynnyksiä. Myöskin wc- ja sisäsaunatiloihin pyörätuolilla pääsy voi olla hieman hankalaa. (Pesutilojen ja sisäsaunan ovet ovat n. 90 cm leveitä ja aukeavat n. 90 astetta.) Sen sijaan piha on kesäisin hyvin hoidettua ja tasaista nurmialuetta, joten siellä liikkuminen voi olla virkistävää vaihtelua kotielämälle.

Mitä loppusiivous tarkoittaa ja voiko sen ostaa palveluna?

Siivous palvelunakin sisältää paikkojen järjestelyn

Jätäthän paikan yhtä siistiin kuntoon kuin se oli vuokraushetkellä? Loppusiivous sisältää seuraavanlaista: matot tampataan, lattiat imuroidaan ja pyyhitään kostealla mopilla, pöydät ja tasot pyyhitään kostealla liinalla, astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, sauna, WC ja lavuaarit pestään ja isommat roskat (myös sänkyjen alta) viedään jätepisteeseen. Siivoukseen tarvittavat siivousvälineet ja -aineet löytyvät eteisen kulmakopista, pesuhuoneen allaskaapista ja keittiön alakaapista. On hyvä tehdä siivous vasta lähtöpäivänä.

Voit nauttia lomastasi täysillä loppuun saakka ilman lähtöpäivän loppusiivousta ostamalla palvelun etukäteen 200 euron hintaan. Jos tilaat loppusiivouksen, huomioithan, että seuraavista asioista tulisi kuitenkin huolehtia: astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, roskat viedään jätepisteeseen ja pullot/juomatölkit kerätään esim. muovipussiin. Huonekalut laitetaan alkuperäisille paikoilleen ja mikäli olet tilannut liinavaatteet, ne jätetään pinossa sängyn päälle.

Miten perun mökkivarauksen?

Peruuta virheellinen varauksesi heti tai omistajille

Verkkokauppaan tehty varaus ei ole heti sitova, vaan alustava. Siksi sen voi perua hetikin, jos huomaa tehneensä virheen tai haluaa muuttaa sitä. Verkkovarausta voi muuttaa noin 30 minuutin kuluessa (kauppa näyttää kuluneen ajan). Peruutusta ei voi tehdä verkkokaupassa, vaan se tehdään omistajille. Varausmaksun osuuden koko vuokrahinnasta eli 20 % saa takaisin, jos varauksen peruu viimeistään 2 viikkoa (14 vrk) ennen loman alkamispäivää.

Entä, jos lomallani sattuu jotain odottamatonta, mistä apua?

Huolehdi ennakolta paloturvallisuudesta

Yleinen hätänumero 112 on paras paikka odottamattomissa kriisitilanteissa. Tulipalon varalta huoneissa on palovaroittimet, keittiöstä löytyy palopeite lieden vierestä ja eteisestä käsisammutin. Muista kuitenkin huolehtia itse, ettet koskaan polta kynttilöitä tai lyhtyjä puisilla alustoilla yksinään, etkä jätä niitä valvomatta palamaan! Palovaroittimen varaparistoja löytyy myös laatikostoista.

Äkillisissä sairastapauksissa palvelee Pieksämäen kaupungin terveyskeskuspäivystys kello 8-21.30 kaupungin keskustassa.

Miten jätehuolto on järjestetty?

Helposti siistiksi

Lomapaikassa varsinaista kaatopaikkajätettä tulee käytännössä hyvin vähän, sillä paperi- ja pahviroskat voidaan käyttää sytykkeinä sekä polttaa esimerkiksi grillissä tai puusaunojen pesissä.

Muulle kuin eläinperäiselle biojätteelle on oma paikkansa aitan päädyssä. Muut jätteet viedään itsenäisesti kylällä kolmessa eri paikassa sijaitseviin, 600 litran jäteastioihin (VMJK): Heinälammentie 425, Häkkilän maatila / Heinälammentie 30 ja Puolukkaseläntien risteys / Venetmäentie 20.

Lähimmät lajitteluastiat pienmetallille, muoville, paperille ja lasille löytyvät huoltoasema Jari-Pekan piha-alueelta tai kylältä, Venetmäen seurojentalon pihalta.

Voit kuitenkin säilyttää sekajäteroskapussejasi ennen viemistä navetassa olevassa, sinisessä, kannellisessa astiassa.

Miksi mukaan ei saa ottaa lemmikkejä?

Syystä, että lomapaikkaa käyttävät varsinkin huoltokausina myös omistajat, joista osa on allergisia. Kuitenkin esimerkiksi isot, vanhemmat koirat ovat sallittuja lomapaikassa sellaisissa erityistapauksissa, jos tiedetään, ettei lemmikki nuku isäntänsä/emäntänsä kanssa sängyssä.

Periaatteessa sääntö on ei, sillä joskus lomailijalle voi olla lähtötilanteessaan mahdotonta poistaa karvaisten perheenjäsentensä ja ystäviensä puremajäljet ja tekstiileihin tarttuneet karvat.

Miksi vieraiden henkilömäärä on tärkeää ilmoittaa?

Henkilömäärä on tärkeä tietoa huollon kannalta

Vuokramökit on aina mitoitettu esittelyssä ilmoitetulle henkilömäärälle eikä vuokratussa mökissä ei saa majoittua useampi henkilö kuin mökissä on vuodepaikkoja.

Mökillä voi käydä päivävieraita, mutta esimerkiksi polttopuut, lämpimän veden riittävyys ja astiat on mitoitettu tietylle henkilömäärälle. Myös asuntovaunun käyttöön tarvitaan omistajan lupa, mutta mahdollisuus siihen on, koska sähköpistokkeita on myös ulkotiloissa.

Tilapäisistä, suuremmista yöpyjien määristä voidaan esimerkiksi juhlien yhteydessä sopia erikseen.

Mitä tarvikkeita pitäisi ottaa mukaan?

Perustarvikkeet helpottavat matkallelähtöä

Maalaistalo Sipilä poikkeaa tavanomaisista lomamökeistä siten, että sillä on erinomainen varustelutaso. Runsas astiasto soveltuu myös juhlakattauksiin ja suurille vierasmäärille ruokaa valmistettaessa.

Vieraille on lisäksi tarjolla muun muassa laudeliinat saunomista varten (suositellaan). Talosta löytyy perusmausteita, muutama rulla wc- ja talouspaperia alkuun, astianpesuaine (käsi- ja konetiski), roskapusseja sekä varalamppuja ja -paristoja.

Miten ja miksi saapumisesta ja lähtemisestä pitää ilmoittaa?

Kerrothan kaikesta heti, kun tiedät?

Lomapaikan huoltajien tarvitsee saada tiedot saapumis- ja lähtemisajoista huoltosyistä: he valmistelevat paikat ja varusteet vieraita varten joskus jopa yksilöllisesti sekä varmistavat kaikkien säätöjen ja lämmityksen asettamisesta oikein kohdalleen vieraiden lähdettyä.

Niin pian kuin näistä ajoista tiedetään, pyydetään ottamaan yhteyttä sivustolla mainituilla yhteydenottotavoilla.

Paikassa ei ole sähkölukkoja, joten vieraita on tavallisesti aina vastaanottamassa joku omistajista tai huoltoväestä. Samalla hän vielä lyhyesti kertoo paikoista ja käytännöistä sekä vastailee kysymyksiin.

Miten hyvin varusteltu paikka on?

Suuretkin juhlat helposti nykyajan mukavuuksilla

Talosta löytyvät suuri, lattiamallinen jääkaappi, ilmalämpöpumppu, taulu-tv, radio, CD-/mp3-soitin, astianpesukone, mikroaaltouuni, pakastin, kahvinkeitin, pyykinpesukone, grillikatos, sisäsauna sähköllä sekä puulämmitteiset pihasauna ja rantasauna. Lisäksi pihassa on maakellari, jossa voi oivallisesti säilyttää vaikkapa juomia lämpiminä kesäpäivinä.

Sähköllä ja puulla täydellinen huoltovarmuus

Lattialämmitys talossa on pesutiloissa, WC:ssä ja sisäsaunassa. Lämmitys hoidetaan puulla (makuuhuoneiden uunit, tuvan leivinuuni sekä haluttaessa keittiön puuliesi) sekä ilmalämpöpumpulla tuvasta käsin. Lisäksi joka huoneessa on sähkölämpöpattereita, jotka ovat myös liikuteltavia. Tarkempia lämmitysohjeita ja ilmalämpöpumpun käyttöohjeet löytyvät lomapaikan asiakaskansiosta.

WC on vesi-wc pesuhuoneessa, mutta myös perinteinen puu-cee on käytettävissä piharakennuksen, navetan, yhteydessä. Itse asiassa Maalaistalo Sipilässä mukava loma jatkuu myös sähkökatkosten aikana tämän mukavuuslaitoksen, mutta myös pihapiirin käsikäyttöisen vesipumpun, puulämmityksen ja kynttilöiden sekä taskulamppujen avulla 😊

Katso tarkempaa tietoa ja kuvia huoneista ja tiloista. Kesällä on mahdollisuus yöpyä myös 1800-luvun ulkoaitassa. Siellä ei ole eristystä. Toiveesta pitää ilmoittaa ennakolta.

Mitä tekemistä ja palveluita lähistöltä löytyy?

Tasokas ja edullinen koko perheen laskettelukeskus

Vapaa-ajan media Kivaa tekemistä listaa artikkelissaan muun muassa 8 km:n päässä olevan Häkärinteiden laskettelukeskuksen ja 14 km:n päässä sijaitsevan Lomakeskus Revontulen mukaviksi ja edullisiksi lapsiperheiden talviloman yllättäjiksi. Myös erilaisia ostospaikkoja ja mielenkiintoisia, viitoitettuja retkipaikkoja ja yllättävän vanhaa kulttuuria löytyy Hankasalmelta.

Urheilua ja viihdettä

Kesäisin Lomakeskus Revontulessa voi harrastaa myös vaikkapa golfia edullisella, täysmittaisella kentällä. Talvisin paikka houkuttelee keilailuun. Revontuli on talvikauden viikonloppuisin myös eläviä esiintyjiä tarjoava viihdepaikka ravintoloineen. Kesällä sopivan ajomatkan päässä sijaitsee useita hyviä tanssilavoja, joissa on myös elävää musiikkia, lähimpänä eläviä esiintyjiä joka kesälauantai järjestävävät Hangan lava ja Syvälahden lava. Tasokas ja kunnon katoksella varustettu kesäteatteri sijaitsee Jyväskylän suuntaan, Hankasalmen Venekoskella.

Lapsenmielisten puuhaa, kulttuuritapahtumia ja ostoksia

Pieksämäkikin on lapsiystävällinen paikka, sillä siellä on kesäisin monenlaisia tapahtumia ja työpajoja hyvin edullisesti järjestävä Nukkekoti – Sadun ja seikkailun talo. Kesäisin vanhan Kulttuuripappila Sylvin kesäteatteri esittää lastennäytelmiä – muuten lapsia palvelee idyllisessä miljöössä Lasten pappila / mummola.

Lasten suosikki on varmasti Pieksämäen keskustasta löytyvä runsas ja yksilöllinen lelu- ja askartelutarvikekauppa, Nallukka ! Hieman kauempana on kokonaisia lastenkulttuuritapahtumia: Varkauden kaupungissa järjestetään talvi-Vekara koulujen talvilomalla, kokonainen kesäkuun toinen viikko ja koulujen syyslomaviikkona lastenkulttuuritapahtuma Vekara-Varkaus.

Luontoon vaikka lastenvaunuilla

Uusi, opastettu retkeilyreittien verkosto, Vedenjakajan reitistö, on esiteltynä ja arvosteltuna myös Retkipaikka-sivustolla. Osa reiteistä on myös lastenvaunuilla saavutettavissa. Reitistöllä on hyvät palvelut ja huolto, niin että omia nuotiopuita ei tarvitse kantaa mukaansa!

Kansallispuistoista uusin, Etelä-Konnevesi, sijaitsee noin 40 km Kuopion suuntaan Rautalammin alueella (opastus valtatieltä 9). Myös siellä on esteettömiä paikkoja.

Luistelemaan, uimaan ja ruokailemaan

Muillekin liikkujille kuin retkeilijöille Pieksämäki on hyvä paikka. Erityisen hieno on talvella aivan keskustaan, Pieksäjärven rannan, uima- jää- ja sisäliikuntahallien tuntumaan jäädytettävä Hiekanpään puistoluistelurata.

Lähiseuduista varsinkin Pieksämäki yllättää laajalla ravintolatarjonnallaan. Kesällä lähinnä sijaitsee lounaspaikkana, lohenonginta- ja veneenvuokrauspaikkana ja uimarantana suosittu Paltasen kesäkahvila 10 km:n päässä upeassa, alueelle tyypillisessä järvi- ja harjumaisemassa.

Huvipuistoon ja ostoksille

Eksoottinen, pieni Nokkakiven huvipuistokin sijaitsee lähistöllä, Lievestuoreella valtatien 23 läheisyydessä 38 km Jyväskylän suuntaan.

Lasten- ja aikuistenvaatteiden kiireettömiä ostospaikkoja ja kirpputoreja löytyy kompaktisti keskustasta, ilmaisten parkkipaikkojen ääreltä niin Hankasalmelta, Pieksämäeltä kuin Varkaudestakin. Eikä Jyväskylään, Mikkeliin tai Kuopioonkaan ole liian pitkät matkat.

Kesäisin herää eloon myös aktiivinen Venetmäen kylä, jossa Sipilä sijaitsee. Venetmaki.fi -sivustolta ja kylän Facebookista selviävät yleensä lauantaina aamupäivisin seurojentalolla 2 km:n päässä pidettävät kahvilat ja runsaat kirpputoripöydät, joista tekee löytöjä jopa ilmaisaitasta! Samalla paikalla sijaitsee Maalaistalo Sipilän vanha riihirakennus.

Retkiä, ruokaa ja viihdettä lähikylillä

Kävelymatkan päässä toiseen suuntaan on Lapinlampi, jossa voi tornista tarkkailla lintujen elämää. Venetekemä-järven pohjoispäädyssä on on kylän yleinen, uimakopilla varustettu uimaranta, jonka hiekkaranta on pitkä ja matala. Matkaa rantaan tulee autolla 2,6 km ja veneellä soutaen suoraan 1,8 km. Soutaminen käy kuntoilusta, mutta kovan tuulen aikana emme suosittele soutamaan (pitkä, avoin järvenselkä)!

Tee ihmeessä lasten kanssa eksoottisia eväsretkiä veneellä tai suksilla. Hyviä kallioita ja muita rantautumispaikkoja on Joosepinsaaressa ja Isosaaren Maalaistalo Sipilän puoleisessa, kapeassa päädyssä.

Parin km:n päässä sijaitseva, elävä maatila, Häkkilä, järjestää eri vuodenaikoina, satunnaisesti etenkin antiikki- ja teatteritapahtumia sekä catering-palveluita.

 

Millainen lähiympäristö paikassa on?

Idyllistä luontoa ja järvenrantaa

Paikkaa ympäröivät edelleen viljelyksessä olevat pellot, metsät ja noin 4 km pitkä, melko kapea Venetekemä-järvi. Pikkulapsiperheiden iloksi voi sanoa, että matalarantainen, kovapohjainen järvenranta, laituri, nuotiopaikka ja rantasauna eivät sijaitse pihapiirissä, vaan sinne on matkaa noin 250 m. Rantaan näkee suoraan pihapiiristä navetan kulmalta.

Hyvin hoidettu ympäristö

Se, että pellot ovat viljelyksessä, tarkoittaa, että noin kahdesti kesässä niitä käydään lannoittamassa, ja joskus satunnaisesti muulloinkin koneet voivat olla työssään. Tämä ei kuitenkaan koskaan kestä muutamaa tuntia pidempään, eikä juuri aiheuta melua.

Pihan ja yksityisteiden auraus toimii talvisin vallan mainiosti, ja jo varhaisina aamuina väylät on hoidettu kuntoon. Sipilän maatilalla riittää rauhaa, ja syksyllä myös sen alueella metsästetään esimerkiksi hirviä ja metsäkanalintuja.

Nauti puutarhasta, innostu kalastuksesta

Pihassa on idyllinen, lähes satavuotias puutarha, jossa on vanhoja omenapuita, marjapensaita, perennoja ja nurmea. Myös kesäkukat elävöittävät ja kaunistavat aina paikkaa. Metsissä voi marjastaa ja sienestää, järvellä soudella omalla soutuveneellä ja kalastaa paikalta löytyvillä mato-ongilla. Kalastamista varten Maalaistalo Sipilällä on paikallislupa seuraaviin vesistöihin: Venetekemäjärvi ja Pyhäjärvi. Jos 18-64-vuotias kalastaja käyttää muuta kuin pilkkiä tai mato-onkea, hänen tarvitsee viehekalastusta varten hankkia valtion kalastusluvan (kalastonhoitomaksu).

Saunojan ja gourmetkokin paratiisi

Sipilä on saunojan paratiisi, sillä jopa kolme erilaista saunaa ovat vuokraajien käytössä. Paljun tuomisesta paikalle on sovittava erikseen sekä maksettava kuluneista polttopuista erillinen maksu.

Grillaus onnistuu pihassa olevassa katoksessa puulla tai omilla hiilillä ja rannan nuotiopaikalla. Talvella miellyttävintä on grillata ja samalla laittaa uuniruokia suuressa leivinuunissa, jonka yhteydessä on laaja grilliritilä. Tilan tontilla voi myös valmistaa vaikkapa rosvopaistia.

Missä paikka sijaitsee?

Lähellä Keski-Suomen kaupunkeja

Matkaa Helsingistä tulee 290 km, Jyväskylästä noin 60 km ja Pieksämäen keskustasta 30 km. Maalaistalo Sipilä sijaitsee Pieksämäen kunnassa, mutta kaupunkikeskustaa lähempänä sijaitsee Hankasalmen taajama 18 km:n päässä. Molemmista löytyy monenlaisia päivittäistavara- sekä erikoisliikkeitä, huoltoasemia ja ruokapaikkoja. Kaikki lähistön palvelut on kerätty Maalaistalo Sipilän Facebook-sivun tykkäyksiiin – tykkää, niin saat ne suoraan omalle aikajanallesi. Joitain palveluita arvosteluineen voit myös katsoa google-karttalinkkiä napsauttamalla kohdasta Lähellä.

Lähin ruokakauppa on lähempänä, 10 km:n päässä sijaitseva Jari-Pekan liikenneasema, jossa saa myös monensorttisia ravintolapalveluita 24 h. Tuulahduksena menneiltä ajoilta liikennöi lauantaina aamupäivisin Venetmäen aseman pysäkillä 2 km:n päässä hyvin varusteltu kauppa-auto.

Hyvien tie- ja julkisten liikenteen palveluiden lähellä

Lomapaikka on helposti saavutettavissa, sillä sinne tarvitsee ajaa vain 2 km hyvin hoidettua hiekkatietä ja vain 250 m yksityistietä, jota varten ei tarvita suurta auton maavaraa.

 

 

Tarkempia tietoja huonejärjestyksistä ja sänkyjen määristä saat etusivulta.

28.3.2018
WhatsApp Chat
Lähetä WhatsApp-viestisi