Yleinen

Sata vuotta talonpoikien historiaa: Maalaistalo Sipilä in memorial

28.-29.12.2021 Maalaistalo Sipilän omistajaperheitä kohtasivat uskomattomat uutiset, lohduton näky: koko satavuotias talo oli palamassa nopeasti tulipalon sytyttyä käyttökelvottomaksi. Vain isot tiilimuurit ja kytevät, jykevät hirsiparrut valkoisen talven ihmemaan keskellä.

Sydän haikeana

Tätä kirjoittaessa vieläkin olo tuntuu epätodelliselta ja järkyttävältä. Ajatuksissa vilisee koko talon ja talon paikan ylikin satavuotias historia, vuosikymmenet Häkkisen perheen ja maatalouden sydämenä, sekä uusin historia useiden perheiden omistamana vapaa-ajan keitaana, jossa vieraanvaraisuutta vaalittiin suomalaisten ja kansainvälisten vieraiden tulla lomailemaan tai viettämään perhejuhliaan.

Muistokirja avataan tuleville sukupolville

Niin monella Venetmäen ja naapurikylien ihmisellä ja perheellä on muistoja maatilasta puhumattakaan jo neljännen polven Häkkisten perheen mielissä. Lisäksi tulevat viime vuosien 2007-2021 vieraat sekä Moskito tuotantoyhtiön myötä Farmisuomi-ohjelman kuvausväen ja ohjelman kilpaiijoiden muistot.

Näitä kaikkia varten mahdollisine valokuvineen, jopa videoineen, avaamme seuraavassa Maalaistalo Sipilä in memorial -muistokirjan, johon tulevat terveiset niiden lähettäjien nimineen kokoamme myöhemmin pieneksi kirjaseksi myös 5. ja seuraavien sukupolvien ihmetellä. Sana on vapaa!

4 thoughts on “Sata vuotta talonpoikien historiaa: Maalaistalo Sipilä in memorial

  1. Monet upeat hetket tuli vietettyä Venetmäen Nuamat -porukan kanssa keväisin ja syksyisin Maalaistalo Sipilän maisemissa, tehden erilaisia työ- ja kunnostustehtäviä, saunoen ja nauttien porukan kanssa hengailusta. Haikeudella muistelen noita hetkiä ja taloa.

  2. Miten voikaan olla yhdessä paikassa niin paljon historiaa, tunteita ja kokemuksia. Monella tapaa ainutlaatuinen talo, oli kunnia tutustua yhden elokuun sekä yhden kesäisen viikonlopun verran. Mieleen jäi hyvä jälki, kiitos kaikesta!

  3. Mannisen suvullakin on vankat kytkökset Sipilän tilaan ajalta jo ennen nyt palanutta päärakennusta.

    Surullista, että koko kyläyhteisön kannalta tärkeä paikka on kadonnut savuna ilmaan. Toivottavasti tilalle saadaan jonain päivänä jotain yhtä tärkeää.

  4. Paljon voimia sipiläläisille monessa polvessa!❤️

    Minulla ei taida olla Sipilästä ainoatakaan valokuvaa, mutta verkkokalvolle ja muistin sopukoihin on tallennettuna monia ihania hetkiä vuosikymmenten varrelta: Miran rippijuhlista 1987, Miran 50-vuotisjuhlaviikonlopusta ja monista arkisemmista kohtaamisista Sipilän tuvassa ja pihamaalla. Joskus palelimme, kun ei leivinuunin lämmitys taivaanrannanmaalareilta onnistunut, mutta tunnelma oli aina lämmin ja riemukas. Viimeisin kerta taisi olla toissa kesänä ensimmäisenä lomapäivänäni, kun nautimme Miran kanssa kuistilla auringosta ja toistemme juttuseurasta pitkän tauon jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp Chat
Lähetä WhatsApp-viestisi