
Maalaistalo Sipilän tarinoita historiasta
– Voit edelleen kokea vanhan ajan maalaistalon tunnelmaa
Historiallisen ajan uudisasukkaiden tila – monialaista yrittämistä
Pieksämäen vedenjakajaseudulla oli nimittäin asuttu jo tuhansia vuosia ennen Sipilän maatilaa. Oletettavaa on, että kun Pieksämäen seutu säilytti asutuksen ilmaston viilentyessä parituhatta vuotta sitten, alkoi hämäläisten ja karjalaisten erämiesheimojen kausi. Aikojen kuluessa kivikauden väestö, Lapin kansa, sulautui tai siirtyi uuden asutuksen tieltä pohjoisemmaksi. Syntyneestä sekaheimosta alettiin käyttää jossain vaiheessa nimitystä savolaiset.
Pieksämäen läntisenkin laidan asutus toi mukanaan kaskisavujen tuoksun. Usein etelästä saapunut, savolaiseksi nimitetty kaskenpolttaja asutti mäet viimeistään 1500-luvulla, ja tarvitsi runsaasti tilaa ympärilleen. Maantieteellisesti laajalle ulottuva Pieksämäen seutu siirtyi historialliseen aikaan.
Rehua, ruokaa ja aineksia kankaisiin
Maatalous hiljenee
Hirret kun puhua taitaisivat…
Aitasta ja talosta opin tielle
Riihi koko kylän iloksi
Riihi on ollut maatilan olennaisimpia rakennuksia jo kauan: Sipilän riihi sijaitsi 2000-luvun alkuun asti pellon reunassa, näköetäisyydellä päärakennuksesta. Venetmäen kyläaktiivit pyysivät edelliseltä omistajalta luvan siirtää riihen nähtävyydeksi maamiesseuran talolle, lähelle Venetmäen asemaa. Sipilän riihi on tiettävästi parhaimmassa kunnossa ikäisistään, ja siirto onnistui hyvin hirsi hirreltä purettuna. Vain vanha kivikiuas jäi pellon laitaan muistuttamaan siitä.
Riiheen tehtiin uudella paikallaan uusi lattia. Siellä pidetään joskus kesäisin esityksiä. Alkuperäinen riihen tuoksukin kulki mukana uuteen paikkaan. Kyläyhdistykseltä kysymällä pääsee tutustumaan myös sisään.
Asko Hankilanojan paikannimistötutkimuksista selviää, että asutus Venetmäen kylässä juuri Venettekemä- ja Pyhäjärvi-järvien rannoilla on hyvin vanhaa. Seuraavassa yrityksiä ymmärtää nimien alkuperää:
- Vânâs, fânâs (saamea) = vene, murteellisena veneh (Vienassa: Venehjärvi); varhaiskantasuomi: veneš
- Venetekemä / Pyhäjärveltä ollut ikiaikainen veneitten vetotaipale Vanajalle eli toiseen vesistöön. Järvien väliltä löytyy yhä Taipaleenkangas.
- –t- nimien keskus on ollut Laatokan luoteisrannikolla, vanhalla karjalaisalueella. Sieltä tyyppi on levinnyt Itä-Kannakselle, Etelä-Savoon ja muualllekin. Ilmeisesti kuitenkin samantyyppisiä nimiä on syntynyt vanhastaan siellä täällä koko maassa, esim. Mouhijärven Venetmäki. Kalajoella Venetjoki (Viljo Nissilä). Paikannimityyppi (Säynätsalo, Kotkatjärvi) on hyvin vanha.
Uudet omistajat kunnostavat paikkoja 2000-luvulle sekä tv:stä tutuksi
1970-luvun lopulta eteenpäin Maalaistalo Sipilä on ollut ennen kaikkea vapaa-ajan käytössä. Pelloilla on osittain viljelty perunaa, mutta osa on ollut kylän viljelijän vuokraamana jo aiemmin.
1980-luvulla tila sai kesäisin vanhan emännän, mummon, asukkaakseen, jonka luona vierailtiin usein. Vuonna 2005 tilan pienennyttyä pinta-alaltaan se siirtyi nykyisten omistajiensa hoitoon. Jo vuonna 2007 tehtiin mittava kunnostusurakka, jossa taloon saatiin nykyaikaiset mukavuudet.
Kesästä 2020 alkaen maatila on tullut tutuksi Nelosen FarmiSuomi-ohjelman kuvauspaikkana.