Skip to main content

Keskellä Suomea

Koe ympäristössä

Tervetuloa

Maalaistalo Sipilä sijaitsee Järvi-Suomessa, keskellä Suomea. Tila on helposti saavutettavissa kaikista ilmansuunnista.

Hyvin ylläpidettyjen teiden ja julkisten liikenneyhteyksien äärellä: Perille on alle 2 km hiekkatietä. Aurauspalvelut toimivat hyvin. Pääset 10 km:n päähän (Järvisuomentie/Nälkämäki, tien 23 ja tien 9 risteys, Onnibus, M9), 18 km päähän (Hankasalmen rautatieasema) tai 30 km:n päähän (Pieksämäen rautatieasema) myös julkisilla liikennevälineillä.

Etäisyyksiä

  • Jyväskylä 60 km
  • Pieksämäki 30 km
  • Helsinki 300 km
  • Kuopio 100 km
  • Tampere 220 km

Koko maatila käytössäsi

Maalaistalo Sipilän pihapiiri sijaisee mäennyppylällä, josta on avarat näköalat peltojen yli jokaisena vuodenaikana erilaiselta näyttävälle järvelle. Nuotiopaikka järvinäköalalla sijaitsee FarmiSuomen kuvausten veden lämmityspadan nuotiolla edelleen.

Kasvillisuus suojaa tuulilta ja naapureilta, ja piha-alue on aurinkoisen lämmin. Keväisin ihastuttavat omenapuut, alkukesästä mahtavat, lilat sireenit, japanintatar, koko kesän erilaiset kesäkukat ja perennat sekä loppukesästä omenapuut, luumupuu ja marjapensaat.

Ranta ja rantasauna sijaitsevat ilta-auringon puolella. Suurella terassilla kelpaa vilvoitella ja seurata auringonlaskua. Myös talon alakerran terassi on länteen, ilta-aurinkoon ja järvelle päin.

Voit nauttia lomastasi koko maatilan piha-, puutarha-, metsä-, metsätie-, pelto- ja ranta-alueilla. Muutama aitaus ja katos muistuttavat vielä FarmiSuomen kuvauksista 2019-2021, kun pelloilla laidunsivat erilaiset kotieläimet. Tulotiellä on vuoden 2021 maitolaituri.

Maalaistalo Sipilän lähiympäristö

Kahden kulttuurin rajamailla

Venetmäki sijaitsee saunamaakunta Keski-Suomen ja laajan sekä lupsakkaan Savon risteyksessä. Venetmäki kuuluu Pieksämäen kaupunkiin, mutta lyhyempi asiointimatka on Hankasalmelle, josta on vajaat 10 km Häkärinteen laskettelukeskukseen ja 20 km kirkonkylän palveluihin. Pieksämäki on laaja kunta, jossa itäisin kolkka sijaitsee noin 50 km Venetmäestä, kaupunkiin ja kuuluisalle torille on 30 km.

Luonnonympäristöltään ainutlaatuisessa Järvi-Suomessa

Pieksämäen seutu muodostaa Suurpäijänteen, Suursaimaan ja Puulan vesistön väliin jäävän vedenjakajaseudun. Tyypillistä on, että jääkauden jälkeen on muodostunut lasku-uomattomia järviä ja lampia.

Maalaistalo Sipilällä on omaa rantaa puhtaan ja rauhallisen Venetekemä-järven äärellä. Järveä ympäröivät laajat erämaa-alueet, niin että hiljaisuudessa voi tavata erilaisia metsäkanalintuja, vesilintuja ja suurempiakin nisäkkäitä. Lähipeltojen vakiovieraina ovat komeat kurjet.

Järven pohjoispäädyssä (liittymä Puolukkaseläntieltä) on matala hiekkaranta laavuineen ja polttopuineen kaikkien käytettävissä. Lapinlammella (polku Venetmäentieltä) voit tarkkailla lintuja matalasta lintutornista.

Aktiivisten kansalaisten ja yrittäjien alueella

Mistä muualta alle 100 hengen suomalaisesta kylästä löytyy kesäkahvio, joskus jopa ympärivuotista tapahtumatuotantoa ja kädentaitajien ostospaikkoja? Venetmäki

Korkealla merenpinnasta

Koska Pieksämäki ja Venetmäki sijaitsevat niin korkealla (noin 120 m merenpinnasta), tavallisia ovat lumiset talvet ja kestävä jääpeite.

Vedenjakaja-alueelle on tyypillistä, että lumipeite saapuu sinne aikaisemmin ja lunta on varmemmin kuin muuten nykyisin Keski-Suomessakaan. Vähintään 10 cm jääkerros saadaan yleensä marras-joulukuussa ja järvi sulaa huhtikuun lopulla.

Häkärinteillä, laajemmin Hankasalmella, ja Pieksämäen kaupungissa on maisemaltaan melkein Lappia vastaavat ladut talvisin.

Seuraa ilmoitteluamme Facebookissa ja Instagramissa siitä, jos Venetmäen kylän latukone tekee latuja myös parin km:n päähän tänä talvena!

Nähtävää ja koettavaa lähistöllä

Lapsiperheen tärppejä, liikuntaa ja ostoksia

Pieksämäki ja Varkaus ovat profiloituneet lapsiperheiden kivoiksi kesäkaupungeiksi. Pieksämäellä se tarkoittaa puuha- ja musiikkituokioita ja vapaata leikkiä sekä liikennepuistoa:

Joonas Auringon huvilassa leikitään ja harjoitellaan liikennekäyttäytymistä ja Sylvi Kekkosen pappilan pihalla on joka kesä koko perheen kesäteatteria ja näyttelyitä.
Pieksämäen kaupungissa on hyvin hoidettuja leikkipuistoja ja -kenttiä. Talviliikunnasta käy myös luistelu upeassa Pieksänjärven rantamaisemassa olevalla puistoluisteluradalla, jonka yhteydessä on retkiluistinvuokraus. Sport Pieksämäkeä kannattaa seurata myös muuten, sillä hiihtolatuja ja uimahalli, löytyvät nekin huoltotietoineen kartalta.

Päiväsaikaan kannattaa myös käydä ostoksilla ihanssa Nallukka lelu- ja askartelupuodissa kaupungin pääkadulla.
Kaupungissa on jopa kaksi yksityistä vaatepuotia, Osmotex ja Aritea sekä käsityömyymälöitä, Taitajapuoti Terttu sekä Taito-shop, joiden tiedot löytyvät Pieksamäki Shopping -sivustolta. Kirpputori Feriaa on myös kehuttu.

Laukaassa sijaitsee pienten suosiossa oleva Nokkakiven huvipuisto.

Kansallispuistoihin ja retkeilyalueille alle tunnissa

Vajaan-tunnin tai tunnin ajomatkan sisällä sijaitsevat Etelä-Konneveden ja Leivonmäen kansallispuistot.

Vain noin 30 km:n päässä Pieksämäen kaupungissa on kansallispuiston kaltainen Vedenjakajareitistö. Sen läntinen piste on Paltasen esteetön suopuisto, joka vie lastenvaunut ja pyörätuolit mukaan laavuretkelle.

Samalla voit kalastaa lohia ja nauttia kuuluisan munkkikahvilan sekä uimarannan palveluista. Alueilla on hyvä puuhuolto, joten nuotiohalkoja ei tarvitse kantaa mukanaan!

Huikaisevia näköalapaikkoja ja tähtitaivasta kaukana valosaasteelta

Laukaassa voit kokea Keski-Suomen Kolin maisemat Hyyppäänvuorella tai vaeltaa ja hiihtää Mustanvuoren ulkoilualueella. Hankasalmelta löydät ainutlaatuisen Häähninmäen ja näköalatornin, jonka ympäristössä on muun muassa maastopyörävuokrausta ja -reittejä ympäri vuoden.

Vähän kauempana, Leppävirralla, on rotkoalue, Orinoro. Varkauden kaupunki ja Saimaakaan eivät ole kaukana. Alueen luontonähtävyydet ovat koottuina Visit Varkaus -sivulla. 

Tähtitaivaasta ja revontulista kiinnostunut ottaa selvää, milloin lähistöllä, Hankasalmella, järjestetään Murtoisten observatorion tähtinäytöksiä.

Tapahtumia ympäristössä

Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleeenissa käy moni kuuluisa esiintyjä niin musiikin kuin teatterin saralla. Sieltä löytyy myös kirjasto, kahvila ja näyttelyitä.

Enemmän viihdetapahtumia järjestetään vanhoilla Veturitalleilla. 15 km Maalaistalo Sipilästä sijaitsee Revontulen loma-, golf ja viihdekeskus, jossa vierailee myös esiintyjiä ja tanssittajia. Kesäisin ainutlaatuinen, elävä järvenranta-tanssilava on Hangan lava, niin ikään Hankasalmella.

Pieksämäen vuotuinen suurtapahtuma on heinäkuun Big wheels -harrasteajoneuvotapahtuma. Vauhdin hurmaa kaipaaville lähellä sijaitsee myös Paltasen autourheilukeskus

Ratsastamaan ja eläimiä tapaamaan

Maalaistalo Sipilästä alle 20 km:n säteellä sijaitsee ainakin kolme hyvää ratsastustallia: http://hankasalmenratsastuskoulu.fi/, https://www.facebook.com/palokin.talli/ ja https://teittilantalli.com/.

Laukaan Lievestuoreelta tuli useita eläimiä Maalaistalo Sipilässä pidettyihin FarmiSuomen kuvauksiin lämminhenkiseltä Tarhalehdon eläinpihalta, joka on auki osittain ympäri vuoden ja jossa järjestetään myös eläinleirejä. Eläimiä pääsee tapaamaan myös Ysitien lemmikissä – samalla voi pyytää lammesta lohia.

Ruokapaikkoja ja cateringia

Lähimmät ruokaravintolat ovat talvella Häkärinteiden rinneravintola 7 km päässä ja Liikenneasema Jari-Pekan buffetlounas ja ketjuravintolat 10 km:n päässä.

Muut Pieksämäen ravintolat löydät Visit Pieksamäki sivustolta. Kesäisin mainitsemisen arvoinen paikka on Pieksämäen tori, jossa myös on useita kahvi-/ruokapaikkoja puhumattakaan lähituottajien herkullisista tuotteista ja toritapahtumista.

Valtakunnallisestikin kuuluisiksi ovat tulleet kunnianhimoiset burgeripaikat: Grill Room Hankasalmella, ysitien varressa, ja konttiravintola Morton kesäisin Pieksämäen torilla.

Ruuan tilauspalveluita Maalaistalo Sipilään ei saada, mutta vähintään 15 h:n ateriakokonaisuuksia voi tilata ennakkoon ja hakea sekä tietysti syödä myös paikan päällä Pöyhölän pappilassa, Pieksämäellä. Muitakin vaihtoehtoja on puhelimitse tilattuna/sopien, kysy lisää Maalaistalo Sipilän omistajilta.

Ajoneuvojen ja ajajien huolenpitoa

Lähimmät bensa-asemat ovat Hankasalmella, 10 km:n päässä, Jari-Pekka 24 h, sähköautojen latauspisteineen sekä Hankasalmen autohuolto sekä Pieksämäen ABC 25 km:n päässä 

Ensiapua ja neuvoja onnettomuustilanteisiin saat Pieksämäen terveysasemalta. Kaupungissa on myös useita yksityisiä lääkäriasemia. Lähin lemmikkien tapaturma-asema on Pieksämäen Pieneläinklinikka.